Recept i priprema /

Kako napraviti ukusan i kremasti rižoto od morskih plodova?

Image
Foto: Pixabay

Želite iskoristiti morske plodove za pripremu rižota? Donosimo listu morskih plodova koji se mogu koristiti u rižotu.

20.8.2022.
11:23
Pixabay
VOYO logo

Rižoto sa morskim plodovima je jednostavan za napraviti i izvrsno je jelo za posebnu prigodu i večeru. Spoj riže i morskih plodova je odlična kombinacija koju svi obožavaju.

Možete koristiti jednostavnu kombinaciju jakobovih kapica, škampa i dagnji ili bilo koju kombinaciju plodova mora. Školjke, lignje i komadi ljuskave bijele ribe su još od mnogih mogućih kombinacija morskih plodova u rižotu.

Sastojci za pripremu rižota od morskih plodova:

  • 1 prstohvat šafrana
  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • 45 dkg morskih plodova
  • 3 češnja češnjaka nasjeckana
  • ½ žličice začine prema želji
  • 1 glavica luka sitno nasjeckana
  • 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
  • ½ zelene paprike, sitno nasjeckane
  • šalica riže za rižoto
  • šalica bijelog vina
  • 4 - 5 šalica temeljca od plodova mora (recept ispod)
  • mladi luk, narezan na komade
  • sol i papar, po ukusu

Priprema rižota od morskih plodova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavite šafran u malu čašu i zatim dodajte malo kipuće vode. Stavite na stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulijte temeljac u tavu i neka lagano vrije, nakon toga postupno dodajte rižu. Stavite veliku tavu na jaku vatru. Ulijte ulje pa dodajte plodove mora, nasjeckani češnjak i mljevene začine. Lagano pirjajte 2-3 minute uz često miješanje. Uklonite plodove mora šupljikavom žlicom, dopuštajući da ulje i sok ostanu u tavi. Stavite plodove mora na tanjur da se ohlade.

Smanjite vatru na srednju. U tavu po potrebi dodajte luk, celer i papriku na malo ulja. Pirjajte 5 minuta uz redovito miješanje.

Dodajte rižu. Posolite i popaprite po ukusu. Dobro promiješajte i dodajte vino i šafran. Promiješajte i ostavite da se sve tekućine upiju.

Dodajte žlicu kipućeg temeljca i neprestano miješajte dok se ne upije ¾ tekućine. Nastavite kuhati uz stalno miješanje kako se riža ne bi zalijepila za dno posude. Kuhajte dok riža ne bude al dente. Oko 20 minuta nakon dodavanja tekućine.

Maknite s vatre, dodajte bijeli mladi luk i maslac, neprestano miješajući dok se maslac ne rastopi. Začinite prema potrebi. Rižoto od morskih plodova je gotov i spreman za posluživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
direkt
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike