"Zaljubila sam se u Makedoniju i njezine ljude prije tri godine, obožavam tu zemlju, sve što ona je i što daje. Naprosto je nemoguće ne zavoljeti njihovu hranu, fantastična vina, srdačan i nevjerojatno gostoljubiv i topao narod", kazala je Mateja Domitrović Sabo koja je protekli tjedan provela u "zemlji sunca" gdje je, zajedno sa svojim kolegama novinarima, obilazila neke od njihovih najpoznatijih vinarija poput Tikveša, Bovina i Kamnika.

Osim po dobrom i kvalitetnom vinu, Makedonija je poznata i po bogatoj ponudi tradicionalnih jela.

"Makedonci izvrsno kuhaju i štuju svoju gastronomsku tradiciju pa su ovdje u prvom planu jela od povrća s nezaobilaznim, nadaleko poznatim paprikama među kojima posebno mjesto zauzima vezena paprika, koja se koristi za pripremu raznih namaza, a u sušenom obliku, mljevena ili tucana za razna kuhana jela. Svaki obrok kreće s ajvarom, pinđurom, namazom od sušenih rajčica, makalom (namazom od paprike i češnjaka ili samo češnjaka koji je karakterističan za ohridski kraj), raznim slatama, pitama, kačkavljem, ovčjim sirilom", otkriva simpatična gastronovinarka koju je njihova kuhinja oduševila već kod predjela, a glavni dio tek slijedi.

"Nakon toga onda slijedi selsko meso, zapečeni grah, janjetina, mesna pečenja i slično. No, prije samog početka jela pije se žuta rakija ili, kako je Makedonci zovu, žolta, a ostatak jela prate vina.

Makedonci su sjajni vinari, imaju sve uvjete za uzgoj loze i tome su potpuno posvećeni. Njihova vina, među kojima svakako treba izdvojiti njihove autohtone sorte vranec i temjaniku, redovito se piju i poštuju u cijelom svijetu.

Vinsku kulturu su zaista digli na nevjerojatnu razinu i stalno rade na kvaliteti i razvoju vinskog biznisa", prepričala je Mateja koja osim dobre hrane, izuzetno cijeni i čašu kvalitetnog vina.
"Makedonija je zemlja koja ti se naprosto uvuče pod kožu, teško se odvojiti od svih njezinih divota, divnih gradova poput Skopja, Ohrida, Bitole, a posebice od Makedonaca, ljudi koji boravak u ovoj čudesnoj zemlji čine jos bogatijim i posebnijim", zaključila je te tako završila ovaj kratki izvještaj svog gastro-putovanja.

Mateja se nakon Makedonije vraća na snimanje popularnog kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', a novu epizodu ne propustite pogledati već danas, 12. ožujka u 20 sati na RTL-u!
Pročitajte još:
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!