Kuharica /

Marinada za omekšavanje mesa - pripremite meko i sočno i meso

Image
Foto: Pixabay

Neke vrste mesa poput divljači imaju žilaviju i krtu strukturu mesa pa se ljudi boje pripremati ih. Uz ovu sjajnu marinadu za omekšavanje mesa pustite mašti na volju i samo će vam nebo postati kulinarska granica.

12.3.2023.
15:06
Pixabay
VOYO logo

Koliko ste samo puta čuli da se spominje izraz marinada, ali ne znate na što se točno to odnosi. Je li to vrsta jela ili neki umak. Ili i jedno i drugo.

U Dalmaciji se priprema vrsta jela pod nazivom marinada od ribe. To je ujedno i način konzerviranja ribe. Važno je da ju držite u hladnjaku pa se time vremenski period konzumacije produljuje na cijeli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kulinarstvu je poznat je izraz „mariniranje mesa“, tj. premazivanje mesa raznim začinima i zatvaranje uljem kako bi meso odležalo i postalo mekše.

Međutim, najpoznatija marinada za omekšavanje mesa je mješavina octa i vode koja se prokuha sa povrćem i začinima te se u nju uroni meso i tako ostavi nekoliko dana na hladnom mjestu. Takva marinada za omekšavanje mesa se izvorno koristila za pripremu divljači koje ima puno tvrđe i žilavije meso, pa se na taj način omekšalo. Isto tako, koristi se za pripremu većih i debljih komada mesa jer ga se prije termičke obrade malo omekša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za takvu vrstu marinade, (za 1,8-2 kg mesa u komadu) potrebno vam je:

  • 2 l vode
  • 0,5 l octa (crni aceto balsamico ili sl.)
  • 5 mrkvi
  • 1 korijen peršina
  • 5 glavica luka srednje veličine
  • 3 lista lovora
  • 3 klinčića
  • papar u zrnu
  • 2 žličice soli
  • 1-2 žlice šećera

Priprema:

Pomiješajte vodu sa octom, solju i šećerom, dodajte mrkvu i peršin narezane na kolutiće te luk narezan na šnite. Svemu dodajte začine i stavite kuhati na cca. pola sata uz laganu vatru.

Ohladite i prelijte preko mesa. Dobro zatvorite i stavite 3-4 dana na hladno mjesto. Povremeno promiješajte i okrenite meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, meso izvadite, osušite kuhinjskim papirom i pripremite na željeni način.

Prilikom pripreme marinade za omekšavanje mesa vodite računa o jačini octa jer je alkoholni najjači, a ostali imaju neke dodatke u sebi pa su nešto slabijeg intenziteta. Stoga, budite oprezni pa radije dodajte manju količinu a nakon što dodate sol i šećer, probajte i zakiselite prema vašem ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživajte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo