Koliko ste samo puta čuli da se spominje izraz marinada, ali ne znate na što se točno to odnosi. Je li to vrsta jela ili neki umak. Ili i jedno i drugo.
U Dalmaciji se priprema vrsta jela pod nazivom marinada od ribe. To je ujedno i način konzerviranja ribe. Važno je da ju držite u hladnjaku pa se time vremenski period konzumacije produljuje na cijeli tjedan.
U kulinarstvu je poznat je izraz „mariniranje mesa“, tj. premazivanje mesa raznim začinima i zatvaranje uljem kako bi meso odležalo i postalo mekše.
Međutim, najpoznatija marinada za omekšavanje mesa je mješavina octa i vode koja se prokuha sa povrćem i začinima te se u nju uroni meso i tako ostavi nekoliko dana na hladnom mjestu. Takva marinada za omekšavanje mesa se izvorno koristila za pripremu divljači koje ima puno tvrđe i žilavije meso, pa se na taj način omekšalo. Isto tako, koristi se za pripremu većih i debljih komada mesa jer ga se prije termičke obrade malo omekša.
Za takvu vrstu marinade, (za 1,8-2 kg mesa u komadu) potrebno vam je:
- 2 l vode
- 0,5 l octa (crni aceto balsamico ili sl.)
- 5 mrkvi
- 1 korijen peršina
- 5 glavica luka srednje veličine
- 3 lista lovora
- 3 klinčića
- papar u zrnu
- 2 žličice soli
- 1-2 žlice šećera
Priprema:
Pomiješajte vodu sa octom, solju i šećerom, dodajte mrkvu i peršin narezane na kolutiće te luk narezan na šnite. Svemu dodajte začine i stavite kuhati na cca. pola sata uz laganu vatru.
Ohladite i prelijte preko mesa. Dobro zatvorite i stavite 3-4 dana na hladno mjesto. Povremeno promiješajte i okrenite meso.
Nakon toga, meso izvadite, osušite kuhinjskim papirom i pripremite na željeni način.
Prilikom pripreme marinade za omekšavanje mesa vodite računa o jačini octa jer je alkoholni najjači, a ostali imaju neke dodatke u sebi pa su nešto slabijeg intenziteta. Stoga, budite oprezni pa radije dodajte manju količinu a nakon što dodate sol i šećer, probajte i zakiselite prema vašem ukusu.
Uživajte!