Pečenje lignji na roštilju omogućuje prirodno bogat okus, ali lignje ponekad budu suhe. Ovdje do izražaja dolazi sočna marinada za lignje. Svijetla marinada za lignje, napravljena od češnjaka i pahuljica čilija, daje odvažan okus ovom jelu s plodovima mora.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusna marinada za lignje su:
- 1 žlica mljevenog češnjaka
- 1 kilogram očišćenih lignji
- 1 ½ žličice crvenih čili pahuljica
- ¼ šalice nasjeckanog ravnog lista peršina
- ⅔ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ¼ šalice svježeg soka od limuna
- 1 čajna žličica morske soli
- ½ štruce hrskavog kruha
U srednjoj zdjeli pomiješajte lignje, češnjak, čili pahuljice, peršin, 1/3 šalice ulja, 2 žlice limunovog soka i 1/2 žličice soli. Ohladite, često miješajući, 1 do 5 sati. Prebacite lignje i marinadu za lignje u cjedilo iznad zdjele.
Premažite marinadom preko prerezanih strana kruha te pecite sa svake strane na visokoj vatri dok se ne pojave tragovi pečenja, 3 do 5 minuta. Kruh zatim izrežite na kriške. Lignje pecite na žaru, okrećući jednom, samo dok ne postanu čvrste, 3 minute. Kada su pečene, lignje stavite u posudu i pokapajte preostalim uljem, limunovim sokom i soli.
Ovaj recept za marinirane lignje je gotov te lignje poslužite sa kruhom.