Mnoga jela su nezamisliva bez luka, njegova upotreba je široka. Luk srebrenac slatki je luk koji se najčešće jede sam kao prilog uz meso, ćevapčiće, sušeno meso... Međutim, često svoje mjesto nađe u salatama, a i neizostavan je dio u pripremi pojedinih jela.
Luk srebrenac osim što je ukusan, vrlo je i zdrav. Kako upotrijebiti luk srebrenac?
Najjednostavniji način upotrebe luka srebrenca je da ga narežete na kolutove, poslolite prema želji i poslužite kao prilog uz glavno jelo.
Drugi način kako možete upotrijebiti luk srebrenac je u karameliziranom obliku.
Recept za karamelizirani luk srebrenac:
- 2 do 4 luka srebrenca
- 2 žlice maslaca
- 1/4 temeljca
- sol
Priprema karameliziranog luka srebrenca:
Narežite luk na tanke kolutove. Na tavi rastopite maslac i dodajte luk. Dodajte temeljac i pirjate luk. Kada ispari sva tekućina i luk se počne raspadati znate da je luk gotov.
Začinite ga sa soli prema želji i poslužite kao prilog uz meso ili ribu.
Od karameliziranog luka srebrenca možete napraviti ukusan džem. Džem od luka je vrlo ukusan i savršen je dodatak brojnim jelima. Znate li da i luk možete sušiti? Sušenje luka jedan je od načina pripreme luka srebrenca, a sušeni luk može se jesti samostalno.