Likeri su zaslađena alkoholna pića i dobivena miješanjem ili ponovnom destilacijom alkoholnih pića s aromama i bojama. Likeri mogu sadržavati i do 35% alkohola, a najčešće se konzumiraju sami, bez miješanja. Minimalni sadržaj šećera u likerima je 100 g po litri.
Ovo alkoholno piće može se napraviti od bilja, cvijeća, korijenja, začina, voća i voćnih koštica. Likeri se mogu dobiti na više načina. Najpoznatiji je natapanje i maceracija. Voće i biljke se namaču u hladnom alkoholu danima, tjednima ili mjesecima a ponekad i do godinu dana. Sljedeći način dobivanja likera je infuzija. Infuzija je proces kada se voće i biljke potapaju u toplom alkoholu. Zatim postoji i perkolacija kada čisti alkohol prolazi kroz biljke kako bi se što brže izvukao okus. Tu je i destilacija kada se sastojci destiliraju s neutralnim alkoholom čime se proizvodi bistri destilat s djelomičnim okusom botanika. Jači likeri mogu imati i 23% alkohola i sadržaj šećera 200-250 g po litri.
Neki likeri s jačinom oko 28% alkohola imaju sadržaj šećera 400-450 g po litri. Najjači i najslađi likeri imaju do 30% alkohola i čak i do 450-500 g šećera po litri.