Grčka kuhinja ima veliki izbor jela od plodova mora. Punjene lignje jedno su od najpopularnijih grčkih jela. Ovo jelo sadrži sočne lignje punjene ukusnim umakom prepunim klasičnih mediteranskih okusa, poput rajčice, peršina, maslinovog ulja, češnjaka i luka.
Sastojci potrebni da se pripreme punjene lignje su:
- 1 kilogram lignji, očišćenih
- 1/2 žlice paste od rajčice
- 1/2 šalice suhog bijelog vina
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 2 do 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1/4 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
- 2 šalice vode
- 3/4 šalice riže
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
Priprema punjenih lignji:
Kako biste pripremili punjene lignje najprije lignjama odrežite pipke s tijela i nasjeckajte ih na sitne komadiće. U zdjeli srednje veličine pomiješajte pastu od rajčice s vinom dok ne postane glatka. Zagrijte pećnicu na 170°C. U veću tavu dodajte maslinovo ulje i popirjajte luk, češnjak i polovicu nasjeckanih pipaka. Kad je luk omekšao i sve se kuhalo na pari, umiješajte mješavinu vina i paste od rajčice. Umiješajte peršin i kuhajte dok se smjesa malo ne zgusne.
Dodajte pola vode i pustite da zavrije. Umiješajte rižu, ugasite vatru, poklopite i pričekajte da se riža hidratizira i proširi. Dodajte sol i papar, kušajte i prilagodite ako je potrebno. Malom žličicom napunite cjevčice lignji nadjevom od riže do. Nabodite vrh jednom ili vise čačkalica da se čvrsto zatvore i stavite u lim za pečenje. Ponovite postupak s preostalim lignjama i nadjevom. Pecite lignje oko sat vremena.
Ovaj recept za punjene lignje je gotov i lignje su spremne za posluživanje. Dobar tek!