večerica za prste polizati /

Lički dragulj: kad krumpir vodi glavnu riječ, nastaju police oko kojih ne trebate ni štemati ni bušiti

Image
Foto: Thinkstock

Ima li što bolje nego kad se nakon napornog radnog dana, stolić za večeru sam prostre? Kad je na meniju staro ličko jelo i bajke postaju stvarnost. Stolić se prostire sam od sebe, a kuća miriše

15.10.2015.
11:22
Thinkstock
VOYO logo

Sastojci:

  • krumpir (birajte manje primjerke)
  • sol

Dodaci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • slanina
  • panceta
  • češnjak
  • luk
  • kajmak
  • maslac
  • mast
  • sir 

Priprema: 

Krumpir dobro oprati i osušiti krpom, prerezati ga na pola, natrljati solju pa poslagati u pleh (prerezana strana ide prema gore). Pećnicu zagrijati na 200 Celzijevih stupnjeva pa u njoj peći krumpir oko 45 minuta do sat vremena, dok ne dobije lijepu "preplanulu" koricu - ovo je osnovni recept. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi krumpir ostao sočan, na pola pečenja, odnosno kada se korica počne napuhivati, pleh izvadite iz pećnice, koricu probušite čačkalicom pa poredajte na krumpire kriškice slanine ili stavite na svaki malo masti ili maslaca. Također možete na krumpir staviti kriškice luka ili kobasce za pečenje.

Image
Foto: Thinkstock

Osim zbog mirisa kojemu ni jedan od onih skupih specijaliziranih mirisa za domove nije ni do koljena, slanina, kobasice i luk učinit će pole još ukusnijima. 

Ako krumpire ne želite "ometati" dok se "sunčaju" pod grijačima vaše pećnice, kao što ste se vi sunčali sad već davnih ljetnih dana na nekoj divnoj Jadranskoj plaži, pancetu, slaninu, luk i češnjak servirajte uz police.

Na kraju, ali ne i manje važno, uz ovo jelo sjajno idu sir škripavac ili kajmak koji se tope na krumpiru tek izvađenom iz pećnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučamo uz police pivo i neki dobar film ili prijenos nogometne utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo