Langoš je klasični mađarski prženi kruh, danas se najčešće prodaje na ulici. Pahuljasto i lagano, ovo omiljeno jelo napravljeno je od tijesta s kvascem, a poslužiti ga možete s jogurtom.
Tradicionalno, kada su Mađari pekli kruh u zajedničkim zidanim pećima, sačuvali su komad tijesta i ispekli ga ujutro za doručak. Kako pripremtii langoše s jogurtom?
Sastojci za langoše s jogurtom:
- 350 ml mlake vode
- 25 g kvasca
- 500 g brašna
- 1 žlica ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- ulje za prženje
Preljev za langoš:
- češnjak
- naribani sir
- jogurt
Priprema langoša s jogurtom:
Zagrijte vodu u loncu dok ne bude mlaka, u nju uspite kvasac i šećer, pa pričekajte da naraste. U zdjeli pomiješajte sol s brašnom, pa ulijte vodu s dignutim kvascem, pa sve umijesite u tijesto. Ostavite da odstoji sat vremena.
Utrljajte malo ulja za kuhanje u dlanove i istrgnite komade veličine teniske loptice iz tijesta, oblikujući svaki u obliku diska. Svaki komad popržite na dosta vrućeg ulja. Nekoliko minuta s obje strane dovoljno je da postanu hrskavi.
Pržene langoše stavite na papirnate ručnike i svaki komad prekrijte s izdašnom količinom jogurta i ribanog sira. Prema želji, i češnjak se može utrljati na vrh svakog komada prije dodavanja jogurta i sira.