Uz poriluk, pastrnjak, kopar i bijelo vino umjesto crnog, ovo nije tipično varivo s govedinom. Ovo lagano varivo je lakša verzija tradicionalnog recepta, ali taman za sezonu kad vrijeme zahladi. Sastojci potrebni da se pripremi lagano varivo su:
- 800 grama govedine, izrezane na komade od 3 cm
- Sol i papar, po ukusu
- Višenamjensko brašno
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 poriluka,
- 1 žlica svježeg lišća majčine dušice
- 100 ml suhog bijelog vina
- 450 ml pileće juhe
- 4 pastrnjaka, oguljena i izrezana na komade
- 2 slatka krumpira, oguljena i izrezana na komade
- Nasjeckani svježi kopar
Kako biste pripremili lagano varivo najprije govedinu obilno začinite solju i paprom. Pospite brašnom i otresite višak. Zagrijte lonac s debelim dnom na srednje jakoj vatri i umiješajte 2 žlice ulja. Dodajte polovicu govedine u jednom sloju i kuhajte, okrećući nekoliko puta, dok mjestimično ne porumeni, 5 do 7 minuta. Prebacite na tanjur, a masnoću ostavite u loncu. Zagrijte pećnicu na 175°C. Zagrijte preostalu 1 žlicu ulja u lonac, još uvijek na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i majčinu dušicu i pirjajte dok poriluk ne porumeni, 3 do 4 minute. Dodajte vino i kuhajte dok vino ne ispari.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate lagano varivo je vratiti govedinu i sve sokove u lonac zajedno s varivom te pustite da prokuha. Pokrijte lonac, prebacite u pećnicu i kuhajte 1 i pol sat. Izvadite lonac iz pećnice i umiješajte pastrnjak i slatki krumpir u lagano varivo. Poklopite i nastavite peći u pećnici dok govedina ne omekša, oko 1 sat te poslužite lagano varivo. Dobar tek!