Kupus za kiseljenje /

Spremanje zimnice: Koji je najbolji kupus za kiseljenje?

Image
Foto: Pixabay

Većina vrsta kupusa pogodna je za kiseljenje, ipak potrebno je obratiti pažnju na neke detalje. Kako odabrati kupus za kiseljenje?

31.10.2021.
15:25
Pixabay
VOYO logo

Većina sorti kupusa može se kiseliti. No, uobičajeni, zeleni, okrugli kupus najčešće se koristi za pripremu kiselog kupusa i dat će vam najbolji okus u konačnici.

Zeleni kupus, koji se ponekad naziva i bijeli kupus ima široko lišće poput lepeze blijedozelene je boje, lijepe je teksture i zadržava većinu hrskavosti tijekom procesa kiseljenja. Ova vrsta kupusa za kiseljenje vrlo brzo fermentira, tako da će vam pomoći u procjeni kiseljenja kod budućih serija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni kupus za kiseljenje ima kestenjastu ili ljubičastu boju pa ga neki nazivaju ljubičastim. Ima zemljaniji i jači okus u odnosu na zeleni kupus. Zapravo, crveni kupus ima jednu od najviših razina prirodno dostupnog vitamina C, to je 30% više od onog u zelenom kupusu, pa čak i više od sadržaja vitamina C u narančama! Ovo je jedan od ključnih razloga zašto mnogi vole koristiti crveni kupus za kiseljenje. Stručnjaci su otkrili da sirovi i fermentirani crveni kupus ima najveći antioksidativni sadržaj u usporedbi s drugim sortama kupusa.

Evo na što treba paziti pri odabiru najbolje glavice kupusa za kiseljenje. Mora biti čvrsta i kompaktna. Odaberite glavice kupusa koje su čvrste, kompaktne i guste ili teške zbog svoje veličine. To su znakovi da je kupus svjež. Slatki okus i miris - Ako je moguće, kušajte nekoliko kriški sirovog kupusa. Odaberite kupus koji je slatkog okusa i klonite se gorkog kupusa. Drugi način ocjenjivanja svježine kupusa je njegovo lišće. Odaberite glavice kupusa sa svijetlim, sjajnim i hrskavim lišćem. Pazite da nema uvenulih listova ili smeđih mrlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije preporučljivo kupovati prethodno narezani kupus za kiseljenje jer počinje gubiti sadržaj vitamina C od trenutka kad ga narežete. Izbjegavajte kupus u vrećicama. Takav se kupus često tretira konzervansima koji bi mogli ometati fermentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo