Za one koji ne znaju puno o ovom uređaju, friteza je u biti super pomoćna pećnica. Gornji dio sadrži grijaći element i ventilator koji puše vrući zrak prema dolje i oko hrane na rešetki ispod, brzo kuha i čini hranu hrskavom. Za razliku od standardne pećnice, friteze se mogu prethodno zagrijati za nekoliko minuta, a njihova manja veličina znači da je hrana brže spremna.
Kako pripremiti krumpir u fritezi na vrući zrak uz ove sastojke:
- 2 krumpira
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli plus dodatak za posluživanje
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice crnog papra
Prvi korak pripreme krumpira u fritezi na vrući zrak je izribati i po želji oguliti krumpir. Prepolovite po dužini, a zatim narežite na kriške. Okrenite kriške sa strane i izrežite na štapiće. Ako su štapići dugački, prepolovite ih.
Stavite krumpir u veliku zdjelu, a zatim prelijte vrlo vruću vodu iz slavine preko vrha tako da pokrije krumpir za najmanje 3 cm. Pustite da odstoji 10 minuta. Ako preskočite korak namakanja, krumpirići neće biti tako hrskavi. Ako želite da krumpirići budu topli između serija, zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva i držite ih na limu za pečenje.
Zagrijte fritezu na zrak na 180 stupnjeva Celzijusa prema uputama proizvođača. Ocijedite krumpire, zatim ih prebacite na čist ručnik i osušite što je moguće više, mijenjajući ručnik po potrebi. Isperite i obrišite posudu u kojoj ste namakali krumpir, a zatim vratite krumpir u zdjelu. Krumpir u fritezi na vrući zrak je pripremljen.