U velikom moru recepata za kruh i pekarske proizvode, kruh od palente ima posebno mjesto. Iako je kruh od palente poznat od davnina i često se pripremao među našim precima, s vremenom je zaboravljen i ne priprema ga puno kućanstava, kao ni pekarnica.
No, to bi trebalo češće jer kruh od palente ima odličnu teksturu i očaravajući okus. Hrskava korica, a mekana sredina oduševit će svakog, a također može stajati više dana.
Za kruh od palente treba vam:
- 30 dkg palente
- 35 dkg brašna (oštro)
- 2 vrećice suhog kvasca
- žlica soli
- 150 ml ulja
- vruća voda
- 1 jaje
Kruh od palente priprema:
U brašno dodajte suhi kvasac i pomiješajte. Napravite udubinu u sredini i dodajte palentu te postepeno ulje. Miješajte kružnim pokretima. Dodajte vodu ako osjetite da je tijesto tvrdo. Tijesto mora biti mekano. Kada je dovoljno mekano i glatko, prekrijte zdjelu krpom i ostavite da se udvostruči.
Nakon toga ga razvaljajte u željeni oblik i ostavite da se u tom obliku još diže 20 minuta. Premažite vodom i jajem. Pecite u zagrijanom pećnici na 170 stupnjeva. Vremenski koliko ćete peći ovisi o izgledu tijesta. Najbolje je probati drvenim štapićem unutrašnjost, kao i odlučiti prema zlatnoj korici je li gotovo.
Kruh od palente možete jesti i topli i hladni – kako god vi želite.