Ako ste dovoljno sretni da posjedujete vlastite koze, možda razmišljate o tome trebate li zagrijati mlijeko prije nego što ga popijete, ili doista može li se kozje mlijeko sigurno zagrijati prije pijenja. Većina mlijeka koje danas kupujemo u trgovinama je pasterizirano, za razliku od sirovog, pa se, naravno, vjerojatno pitate je li to nužan dio procesa proizvodnje kozjeg mlijeka.
Kozje mlijeko – prokuhati ili ne? Kozje mlijeko se svakako može zagrijati, ali ključanje može biti pretjerano. Zagrijavanje mlijeka vrlo je čest dio njegove prerade, a pasterizirano mlijeko sadrži manje potencijalno štetnih mikroba i bakterija. Iako to nije strogo potrebno, možda ćete se osjećati ugodnije zagrijavati kozje mlijeko prije pijenja. Kuhanje nije potrebno.
U zaključku, kozje mlijeko ne treba prokuhati. Razlog tome je što je pasterizacije postao je univerzalna praksa u mliječnoj industriji jer je mnogo teže hraniti 'prirodnu' prehranu ogromnim količinama životinja koje imate na industrijskim farmama. Hrane se, manje-više, isključivo žitaricama i formuliranom hranom za životinje, koja često sadrži hormone i proteine koji pospješuju proizvodnju mlijeka. Pasterizacija u biti štiti proizvođače od ovih tvari koje ljudima stvaraju probleme, koliko god rijetki bili takvi slučajevi.
U ovom članku odgovorili smo na pitanje treba li kozje mlijeko prokuhati ili ne.