Kako biste napravili jednostavan, hrskav i zdrav pečeni pomfrit potrebno je izbjegavati pripremu pomfrita u ulju. Tajna savršenog domaćeg pomfrita u pećnici je pravilno vrijeme pečenja. Saznajte koliko se peče pomfrit u pećnici kako bi bio hrskav i ukusan.
Sastojci potrebni da se pripremi pečeni pomfrit su:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 750 grama zlatno žutog krumpira
- Sol i papar, po ukusu
- 1 žličica češnjaka u prahu
- Pola žličice kopra
- 1/4 žličice luka u prahu
Prvo što trebate učiniti kada želite ispeći pomfrit je zagrijati pećnicu na 210°C. Pokapajte veliki obrubljeni lim za pečenje s 1 i pol žlicom maslinovog ulja, premažite ga prema potrebi tako da lijepo prekrije tavu. Krompir ogulite. Narežite na štapićce pomfrita širine pola centimetra. Stavite krumpir u veliku zdjelu, a zatim ga prelijte vrlo vrućom vodom iz slavine tako da prekrije krumpire najmanje 2 centimetra. Ostavite pomfrit da se namače oko 10 minuta.
Ocijedite pomfrit, zatim ih prebacite na čisti ručnik i osušite koliko god možete. Isperite i obrišite zdjelu u kojoj ste namakali krumpire, a zatim vratite krumpire u zdjelu. Pokapajte s preostalom 1 i pol žlicom maslinovog ulja i pospite solju, češnjakom u prahu, koprom, lukom u prahu i paprom. Pomiješajte i pazite da se začini i ulje dobro rasporede. Rasporedite krumpir u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
No, koliko se peče pomfrit? Pecite pomfrit u donjoj trećini pećnice 15 do 20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite lim za pečenje iz pećnice i velikom, čvrstom lopaticom pažljivo odvojite krumpiriće od dna posude. Okrenite ih u velikim dijelovima najbolje što možete tako da se krumpiri okreću i ravnomjerno porumene sa svih strana te vratite krumpir u jedan sloj. Ponovno stavite u pećnicu i nastavite peći dok krumpirići ne postanu onoliko zlatni i hrskavi koliko želite, oko 5 do 10 dodatnih minuta. Ovaj recept za pečeni pomfrit je gotov, a vrijeme koliko se peče pomfrit je 25 do 30 minuta. Poslužite krompir dok je vruć. Dobar tek!