Većinu suhog graha prije kuhanja potrebno je namakati u vodi preko noći. Omjer graha i vode je otprilike 1 šalica suhog graha na 3 do 5 šalica vode. 1 šalica kuhanog graha dat će otprilike 2 i pol šalice graha.
Prije namakanja graha u vodi dobro ga isperite. Grah u vodi možete namakati kraće ili duže. Za kraće namakanje trebat će vam otprilike sat vremena i omjer graha prema vodi 1:3. Zakuhajte grah i kuhajte ga 2 minute. Ugasite vatru, poklopite i ostavite grah da se namače u vodi oko sat vremena.
Grah je sada spreman za upotrebu u receptima koji zahtijevaju kuhani ili konzervirani grah. Za duže namakanje prekrijte grah vodom najmanje 8cm iznad graha. Namočite grah preko noći. Namočeni grah ocijedite: isperite čistom vodom i ponovno ocijedite. Dodajte 3 šalice čiste vode na svaku 1 šalicu suhog graha. Zakuhajte; smanjite vatru i lagano kuhajte dok ne prođu otprilike 2 sata.
Često provjeravajte ima li dovoljno vode u loncu, ako nema dodajte još vode i nastavite kuhati. Grah je sada spreman za upotrebu u receptima koji zahtijevaju kuhani ili konzervirani grah.