Recept i priprema /

Knedle sa šljivama od krumpirovog tijesta odličan izbor za ručak

Image
Foto: Pixabay

Knedle sa šljivama, popularan desert u cijeloj Europi. Radi se od svježih zrelih šljiva u tijestu od pire krumpira i stavljenih u zaslađene krušne mrvice s cimetom.

22.7.2022.
11:46
Pixabay
VOYO logo

Ako su šljive zrele i slatke, ne treba im dodavati previše rafiniranog šećera jer se ionako dodaje u krušne mrvice. Knedle sa šljivama su neobičan desert ako malo bolje razmislite, ali stvarno je ukusan, a kad jednom napravite knedle sa šljivama, zaljubit ćete se u njih.

Sastojci za knedle sa šljivama su:

  • 1 kg krumpira
  • 2 šalice brašna
  • 2 jaja
  • 20 svježih šljiva (zrelih)
  • 2 šalice krušnih mrvica
  • 1 ¼ šalice šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 60 g maslaca.

Šljive prerežite po dužini tek toliko da uklonite koštice. Dodajte im četvrtinu šalice šećera zajedno s jednom žlicom cimeta, dobro promiješajte i ostavite sa strane.

U tavi postavljenoj na laganoj vatri otopite maslac, dodajte krušne mrvice i dobro miješajte 2-3 minute, zatim dodajte preostali šećer i cimet i ponovno miješajte još 2-3 minute, dok krušne mrvice ne postanu zlatne. Krumpir skuhajte, bilo s ljuskom ili oguljen i narezan na kockice. Kada omekša, ocijedite vodu i dobro izgnječite. Ostavite da se ohladi, pa dodajte jaja i brašno i umijesite glatko, ali ljepljivo tijesto. Uzmite jednu, dvije žlice tijesta, poravnajte ga, a zatim u sredinu stavite šljivu i omotajte tijesto. Ponovite s preostalim šljivama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakuhajte lonac slane vode, ubacite knedle sa šljivama, radeći u serijama i kuhajte dok knedle sa šljivama ne isplivaju na površinu. Izvadite ih iz lonca i dobro ubacite u krušne mrvice dok su još vruće. Ostavite da se knedle sa šljivama ohlade prije posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike