Recept za varivo bez glutena savršen je za one koji su na keto dijeti s malo ugljikohidrata. Priprema goveđeg gulaša bez brašna smanjuje ugljikohidrate dok intenzivira cjelokupni okus. Osim toga, za pripremu keto variva odabrano je povrće s malo ugljikohidrata.
Sastojci potrebni da se pripremi keto varivo su:
- 1 kilogram govedine narezane na kockice
- 220 grama gljiva, narezanih na četvrtine
- 180 grama korijena celera, oguljenog i narezanog na komade
- 100 grama bisernog luka
- 2-3 rebra celera, narezana na ploške
- 60 grama mrkve, narezane na kolute
- 2 režnja češnjaka, narezana na ploške
- 2 žlice paste od rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 5 šalica goveđe juhe
- 1 veći list lovora
- 1/2 žličice suhe majčine dušice
- sol i papar po ukusu
Kako biste pripremili keto varivo najprije stavite veliki lonac na štednjak na jaku vatru. Kad se lonac zagrije, dodajte ulje da prekrije dno lonca. Dodajte gljive i promiješajte te ih pustite da se kuhaju dvije minute. Izvadite gljive iz lonca i dodajte ih pripremljenom povrću. Zapržite govedinu u loncu u serijama, dodajući još ulja po potrebi. Stavite svu govedinu u lonac i umiješajte lovorov list, majčinu dušicu i pastu od rajčice pazeći da obložite govedinu.
Pustite da kuha manje od minute, a zatim polako dodajte 1 šalicu juhe dok stružete zapečene komadiće s dna lonca. Dodajte ostatak juhe i kuhajte na laganoj vatri. Poklopite i smanjite vatru na nisku i lagano pirjajte 90 minuta. Kad govedina omekša, dodajte povrće i pojačajte vatru dok ne zavrije. Smanjite vatru i pirjajte bez poklopca 40 minuta do sat vremena ili dok povrće i meso ne omekšaju. Keto varivo je gotovo i spremno za posluživanje dok je toplo. Dobar tek!