Kuharica /

Kako se pripremaju karamelizirane dunje?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li ikada probali karamelizirane dunje? Ukoliko do sada niste probali karamelizirane dunje, onda je vrijeme za to.

7.10.2022.
12:14
Pixabay
VOYO logo

Karamelizirane dunje su prava jesenska poslastica. Pripremite naš recept za karamelizirane dunje.

Sastojci za karamelizirane dunje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 600 ml vode
  • 200 g šećera
  • korica 1 mandarine ili 3 široke trake narančine korice
  • 1 štapić cimeta
  • pola žličice sjemenki kardamoma
  • 3 klinčića
  • 4 do 6 velikih dunja
  • 30 ml rizlinga kasne berbe, muškata ili drugog desertnog vina

Kako se pripremaju karamelizirane dunje?

Zagrijte pećnicu na 175°C. Pomiješajte vodu , šećer, koricu, cimet i začine u loncu i zakuhajte. Miješajte da se šećer otopi, pa pirjajte na laganoj vatri dok pripremate dunje. Ogulite dunje, narežite ih na kriške i uklonite im središte. Stavite ih u plitku posudu, poput posude za pečenje. Voće zajedno sa začinima prelijte s dvije trećine sirupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite, nepokriveno, oko 2 sata, okrećući voće svakih 30 minuta prvih sat i pol, a zatim češće tijekom zadnjih 30 minuta, jer će se sirup do tada već dobro reducirati. Želite da se karamelizira i zgusne, ali ne zagori. Kad je gotova, dunja bi trebala biti gotovo prozirna i blago rumena. Izvadite iz pećnice i odmah dodajte desertno vino. U ovom trenutku možete poslužiti karamelizirane dunje bilo tople ili na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo