Patlidžani se nalaze u mnogim bojama, oblicima i veličinama. Potrebna je duga, vruća sezona rasta dok patlidžan ne dosegne svoj vrhunac. Prvi i osnovni način kako ukloniti gorčinu iz patlidžana je sam odabir patlidžana. Birajte patlidžane koji su sjajni i čvrsti.
U ovoj fazi, sve sjemenke koje se nalaze unutra su još male, tako da meso neće nakupiti gorku aromu koja se nalazi u patlidžanima koji su postali prezreli i naborani.
Sljedeći način kako ukloniti gorčinu iz patlidžana jest pomoću soli. Patlidžan narežite na kockice, a zatim ga obilno posolite i ostavite da se ocijedi oko sat vremena prije kuhanja. Stavljanje soli na patlidžan pokreće osmozu, proces koji izvlači višak vlage i gorčinu zajedno s njom. Višak soli uklonite tako da patlidžan zamotate u kuhinjsku krpu i pritisnete kako bi uklonili višak vode, a time i soli.