Kuharica /

Kako skuhati piletinu: pripremite savršeno glavno jelo

Image

Zanima Vas kako skuhati piletinu a da bude ukusna? Onda ste na pravom mjestu jer vam donosimo brz i jednostavan način pripreme kuhane piletine korak po korak.

22.8.2021.
10:05
VOYO logo

Piletina je hrana koja je vrlo hranjiva i dobar je izvor proteina. Kako skuhati piletinu? Dodavanjem piletine u vašu prehranu može vam pomoći pri mršavljenju, rastu mišića i zdravlju kostiju. Vrlo je popularna među sportašima zbog proteina koji se nalaze u njoj.

Kako skuhati piletinu korak po korak:

1) Odmrznite piletinu ako to do sada niste napravili.
2) Pristavite vodu na plin/struju, ovisno što imate kod kuće. Pričekajte sve dok voda ne proključa odnosno krene vriti.
3) Piletinu možete začiniti direktno prije kuhanja, ili možete začine ubaciti u vodu, s oba načina će te dobiti sličan rezultat.
a. Ako začinjavate prije, piletinu će te morati marinirati. Piletina koja se marinira dobiva okus svih začina i održava je vlažnom dok je kuhate. Za mariniranje piletine morat ćete napraviti marinadu od ulja, octa ili nekog drugog kiselog sastojka i puno začina; zatim piletinu ubacite u marinadu i neka odstoji barem 4 sata prije pripreme odnosno (neka se ohladi, to je vrlo važno) prije samog kuhanja.
b. Ako začinjavate tokom kuhanja, dobro začinite tekućinu solju i paprom - to je vrlo važno. Kuhanje piletine se uistinu ne razlikuje od kuhanja tjestenine. Ako imate mrkvu, luk ili svježe začinsko bilje, možete ih dodati i u lonac. Sav vaš okus proizaći će iz onoga što ste stavili u lonac pa će piletina na kraju biti ukusnija.
4) Kada voda proključa, vatru smanjite da ne bude prejaka, te ubacite piletinu u lonac u kojemu se nalazi voda.
a. Savjet 1 - Ako primijetite pjenu koja se diže na površinu vode, slobodno ju možete odvojiti žlicom/kuhačom u neku drugu posudu.
b. Savjet 2 – Dok se piletina kuha u vodi, to vrijeme možete iskoristiti za pripremu začina i drugih sastojaka potrebnih za pripremu željenog jela.
5) Ostavite piletinu da se kuha otprilike 30 minuta, to će biti dovoljno da se piletina u potpunosti skuha.
6) Nakon 30 minuta isprobajte dali je piletina kuhana, ako ste zadovoljni , isključite plin te piletinu izvadite van iz vode na tanjur.
a. Savjet – Pričekajte da se piletina malo ohladi prije ikakvog rezanja i serviranja mesa.
7) Piletinu izrežite i servirajte po želji.
a. Savjet- Za prilog uz piletinu preporučamo umak od rajčice, pire krumpir i salatu po osobnom izboru.
8) Dobar tek :)

Sastojci za kuhanu piletinu za jednostavnu marinadu:
• 2 žlice soli
• Žlica šećera (može biti bijeli ili smeđi)
• Pola žlice slatke paprike u prahu
• Prstohvat papra
• Ulje ili ocat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema marinade za kuhanu piletinu:
1) U posudu ulijte ulja ili octa onoliko koliko mislite da bi bilo dovoljno za vašu piletinu.
2) Ubacite 2 žlice soli
3) Ubacite žlicu šećera
4) Ubacite pola žlice slatke paprike u prahu
5) Prstohvat papra, te popaprite cijelu smjesu te ju dobro izmješajte.
6) Premažite piletinu sa marinadom, te ju ostavite da tako odstoji minimalno 4 sata preko noći, što duže to bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike