Domaća karamela je najbolja karamela. Sami napravite karamelu i uživajte u slatkim zalogajima. Pratite recept i saznajte kako se radi karamela.
Sastojci koji su potrebni da bi napravili karamelu su:
- 20 dkg šećera u prahu
- malo soli
- 60 ml vode
- 60 ml tučenog vrhnja
- 4 žlice maslaca
Upute za pripremu karamele:
U malom loncu na srednje jakoj vatri dodajte šećer i sol i podlijte vodom. Kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajte dok se šećer ne otopi, oko 5 minuta. Pojačajte vatru na srednje jaku i kuhajte dok ne porumeni, bez miješanja, još 4 do 5 minuta.
Kada karamela dobije duboku bakrenu boju, isključite vatru i odmah umiješajte vrhnje i maslac. Smjesa će nabubriti pa budite oprezni. Pustite da se malo ohladi u limu za pečenje, a zatim prebacite u posudu da se potpuno ohladi.
Napravljenu karamelu možete čuvati u staklenci do 2 tjedna u hladnjaku.