Jabučni ocat je potpuno prirodan proizvod koji ima gotovo bezbroj primjena. Može se piti, koristiti za salate, ali i u domaćinstvu za čišćenje kuće. Kako se radi jabučni ocat?
Sastojci potrebni za izradu jabučnog octa:
- jabuke
- voda
- med ili šećer
Operite jabuke u hladnoj vodi. Jabuke dobro isperite i isperite hladnom vodom. Kada operete jabuke, nasjeckajte ih na sitne kockice. Prelijte ih vodom. Provjerite jesu li jabuke potpuno prekrivene vodom, jer će svaka izložena jabuka početi trunuti, a ne fermentirati u ocat. Za najbolje rezultate koristite filtriranu ili mineralnu vodu koja neće sadržavati bilo kakve nečistoće koje bi mogle uništiti vaš ocat.
Zatim dodajte 1 čajnu žličicu šećera za svaku jabuku. Smjesu dobro promiješajte kako biste bili sigurni da se sve u potpunosti sjedinilo. Šećer će fermentirati i pretvoriti se u alkohol, stvarajući jabučni ocat. Na kraju pokrijte staklenke gazom kako bi pustila plinove tijekom procesa fermentacije.
Postupak izrade jabučnog octa traje do 6 tjedana, važno je da svaki dan malo promiješate smjesu.