Ovaj ukusni recept za njoke u umaku od povrća je savršen za one koji vole uživati u tjestenini s malo drugačijim okusom. Umak od povrća je bogat okusom, ali je i zdrav. Sastojci potrebni da se pripreme domaći njoki u umaku od povrća su:
- 1/2 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 25 dkg brašna
- žličica soli
- žlica maslinovog ulja
- 2 žlice maslinovog ulja
- luk, sitno nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- žličica sušenog timijana
- žličica soli
- 1/4 žličice papra
- 2 mrkve, oguljene i narezane na kockice
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 1 paprika, narezana na kockice
- 1 konzerva pelata (oko 400 g)
- svježi perišin
Kada pripremate njoke u umaku od povrća najprije kuhajte krumpir u posoljenoj vodi dok ne omekša. Zatim ga ocijedite i propasirajte. U zdjeli pomiješajte propasirani krumpir, brašno, sol i maslinovo ulje dok se ne sjedine. Oblikujte tijesto u kuglu i prekrijte ga krpom. Ostavite da se odmara 15 minuta.
Tijesto razvaljajte u valjak debljine oko 2 cm, a zatim ga narežite na male komadiće. U velikoj posudi zagrijte vodu i dodajte sol. Kuhajte njoke oko 2 minute ili dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i stavite na stranu. U drugoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i češnjak i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte timijan, sol i papar, a zatim dodajte mrkvu, celer i papriku. Dinstajte oko 10 minuta. Dodajte pelate i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta dok se umak ne zgusne. Kada su njoki kuhani, dodajte ih u tavu s umakom. Promiješajte sve zajedno, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite. Dobar tek!