Kuharica /

Kako se priprema rolada sa kuhanom kremom?

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti sočan desert ali nemate ideja? Rolada sa kuhanom kremom neće vas razočarati. Saznajte kako se priprema jednostavna rolada sa kuhanom kremom.

6.8.2023.
10:24
Pixabay
VOYO logo

Rolada je omiljeni desert koji oduševljava sve koji ga kušaju svojim bogatim okusom i mekanom teksturom. Ova poslastica dolazi u raznim varijantama, ali osnova je uvijek ista. Sloj mekanog biskvita koji se savija s ukusnim nadjevom, čineći svaki komad pravim užitkom. Sastojci za roladu sa kuhanom kremom su:

Sastojci za biskvit:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Kada pripremate roladu sa kuhanom kremom najprije odvojite bjelanjke od žumanjaka. U zdjeli, pjenjačom, izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti i svijetli. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije u smjesu žumanjaka i šećera, te lagano promiješajte. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo te ih postepeno dodajte u smjesu žumanjaka i mlijeka, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj posudi, izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Pažljivo ih umiješajte u prethodnu smjesu, lagano miješajući odozdo prema gore. Uzmite pleh za pečenje, obložite ga papirom za pečenje i ulijte smjesu biskvita. Poravnajte površinu. Pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12-15 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđi i elastičan na dodir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se biskvit za roladu peče, pripremite kremu. U loncu zagrijte mlijeko do vrenja. U zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer i gustin. Dodajte malo vrućeg mlijeka u smjesu žumanjaka i dobro promiješajte kako biste izbjegli grudice. Zatim prelijte smjesu žumanjaka u lonac s vrućim mlijekom i miješajte dok se krema ne zgusne. Maknite kremu s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, te ju ostavite da se ohladi. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice i prekrijte krpom kako bi omekšao. Kada se biskvit ohladi, premažite ga ohlađenom kuhanom kremom.
Pažljivo savijte biskvit s kremom u roladu. Omotajte roladu papirom za pečenje i ostavite ga u hladnjaku najmanje 2 sata kako bi se krema stisnula. Prije posluživanja, pospite roladu šećerom u prahu ili ukrasite po želji. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo