Pečeno pile u foliji je jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina pripreme pilećeg mesa. Ovaj način pripreme čuva vlagu u piletini, a aromatični začini i bilje dodaju bogat okus. Sastojci potrebni da se pripremi pečeno pile u foliji su:
- 1 pile (oko 1,5 kg)
- 2 žličice soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica suhog bosiljka
- 1 žličica suhog origana
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 limun, narezan na kriške
- 1 glavica češnjaka, narezana na pola
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice svježe sjeckanog peršina
Kada pripremate pečeno pile u foliji najprije zagrijte pećnicu na 200°C. U zdjeli pomiješajte sol, papar, bosiljak, origano i češnjak u prahu. Piletinu operite i osušite kuhinjskim ubrusom, začinite i stavite na stranu. U velikoj zdjeli pomiješajte limun, češnjak, maslinovo ulje i peršin. Uzmite veliki komad aluminijske folije i presavijte ga na pola. Položite ga u veliki lim za pečenje i stavite piletinu na vrh.
Ulijte smjesu ulja i limuna preko piletine. Preklopite aluminijsku foliju preko piletine i pecite u pećnici 1,5 do 2 sata, ovisno o veličini pileta. Provjerite je li pile pečeno pomoću termometra za meso, temperatura bi trebala doseći 75°C. Izvadite pečeno pile u foliji iz pećnice i ostavite da odstoji 10 minuta prije nego ga narežete i poslužite. Dobar tek!