Umak od gljiva uvijek je lijep dodatak mesnom predjelu, ali kada se napravi sa gljivama smrčak, ovaj prilog poprima potpuno novu osobnost. Njihov zemljani, orašasti i drvenasti okus može naginjati prema dimljenoj aromi kada je smrčak tamnije boje, što se savršeno slaže s crvenim vinom, ljutikom i majčinom dušicom. Sastojci za kremasti umak od gljiva bez vrhnja su:
- 20 gljiva smrčak
- 400 ml vruće vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 mala ljutika, sitno nasjeckana
- 60 ml suhog crnog vina
- 1 žličica morske soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/2 žličice svježeg timijana
Kada pripremate kremasti umak od gljiva bez vrhnja najprije gljive stavite u veliku zdjelu i prelijte ih vrućom vodom. Pokrijte zdjelu i ostavite 15 do 20 minuta dok se ne rekonstituira i omekša. Izvadite gljive iz zdjele, ostavite tekućinu. Osušite gljive papirnatim ručnicima i ostavite sa strane. Procijedite tekućinu kako biste uklonili sve nečistoće. Ova juha od gljiva bit će osnova vašeg umaka. Sačuvajte 250 ml juhe od gljiva.
Zatim zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i dodajte nasjeckanu ljutiku. Kuhajte 2 do 3 minute. Dodajte gljive, vino, sol i crni papar. Kuhajte 2 minute. Polako dodajte 60 ml juhe od gljiva odjednom, pustite da kuha prije dodavanja još juhe. Pred kraj kuhanja dodajte klinčiće u prahu i majčinu dušicu. Nakon što je kuhano i kremasti umak od gljiva bez vrhnja se reducira, maknite s vatre i poslužite. Dobar tek!