Kulinarstvo /

Kako se priprema kremasti umak od gljiva bez vrhnja?

Image
Foto: Pixabay

Tko kaže da kremasti umak mora biti kaloričan? Ova verzija kremastog umaka od gljiva bez vrhnja dokazuje da okus ne mora trpjeti zbog zdravlja. Saznajte kako se priprema kremasti umak od gljiva bez vrhnja.

13.7.2023.
11:07
Pixabay
VOYO logo

Umak od gljiva uvijek je lijep dodatak mesnom predjelu, ali kada se napravi sa gljivama smrčak, ovaj prilog poprima potpuno novu osobnost. Njihov zemljani, orašasti i drvenasti okus može naginjati prema dimljenoj aromi kada je smrčak tamnije boje, što se savršeno slaže s crvenim vinom, ljutikom i majčinom dušicom. Sastojci za kremasti umak od gljiva bez vrhnja su:

  • 20 gljiva smrčak
  • 400 ml vruće vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 mala ljutika, sitno nasjeckana
  • 60 ml suhog crnog vina
  • 1 žličica morske soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice svježeg timijana

Kada pripremate kremasti umak od gljiva bez vrhnja najprije gljive stavite u veliku zdjelu i prelijte ih vrućom vodom. Pokrijte zdjelu i ostavite 15 do 20 minuta dok se ne rekonstituira i omekša. Izvadite gljive iz zdjele, ostavite tekućinu. Osušite gljive papirnatim ručnicima i ostavite sa strane. Procijedite tekućinu kako biste uklonili sve nečistoće. Ova juha od gljiva bit će osnova vašeg umaka. Sačuvajte 250 ml juhe od gljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i dodajte nasjeckanu ljutiku. Kuhajte 2 do 3 minute. Dodajte gljive, vino, sol i crni papar. Kuhajte 2 minute. Polako dodajte 60 ml juhe od gljiva odjednom, pustite da kuha prije dodavanja još juhe. Pred kraj kuhanja dodajte klinčiće u prahu i majčinu dušicu. Nakon što je kuhano i kremasti umak od gljiva bez vrhnja se reducira, maknite s vatre i poslužite. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo