Brzi karamel umak je bogata mješavina šećera, maslaca i vrhnja, ali samo pola čajne žličice morske soli umanjuje svaku mučnu slatkoću i savršeno zaokružuje okus. Za pripremu brzog karamel umaka možete koristiti bilo koji šećer. Bijeli je lakši jer se brzo topi i možete vidjeti kako se boja mijenja lakše nego sa smeđim šećerom. Ovaj brzi karamel umak je nevjerojatno svestran i može se koristiti u mnogim različitim jelima. Toplim umakom prelijte sladoled ili promiješajte s pudingom. Njime se također mogu ukrašavati torte i kolačići, a mogu se preliti i preko palačinki za doručak.
Sastojci za brzi karamel umak su:
- 240 grama šećera
- 100 grama slanog maslaca
- 120 ml gustog vrhnja
- Pola žličice morske soli
Kako biste pripremili brzi karamel umak najprije stavite šećer u široku tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Nemojte miješati šećer, već jednostavno protresite posudu s vremena na vrijeme da ne zagori. Nemojte doći u iskušenje da pojačate grijanje. Šećer će se početi topiti i doći će trenutak kada će šećer postati karamel. Topljenje šećera će se brzo povećati. Ostanite pri tome i nastavite tresti tavu. Imajte na umu da će se šećer početi lijepiti za stijenke tave tijekom miješanje. Držite slastičarsku četku pri ruci i povremeno je povucite oko stijenki posude kako biste odlijepili šećer.
Čim se šećer rastopi dodajte maslac. Budite oprezni jer bi šećer mogao prskati i biti vrlo vruć. Umutite da se maslac sjedini sa šećerom. Dodajte vrhnje i umiješajte ga u umak. Umak će poprimiti oblik i postati gust i gladak. Dodajte sol i ponovno promiješajte brzi karamel umak. Ovaj recept za brzi karamel umak već je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!