Prilikom čišćenja lignji jednom rukom uhvatite rep lignje, a drugom glavu. Čvrsto razdvojite dva dijela laganim uvijanjem. Glava i iznutrica bi trebali lako izmicati iz tijela.
Glava i unutrašnjost lignje sada su uklonjeni iz tijela lignje. Pipci i tijelo su jestivi, a glavu iza ticala i utrobu bi trebalo odbaciti prilikom čišćenja.
Vrećica s crnilo od lignje nalazi se u unutrašnjosti. Izgleda kao crna žila, a lako se uklanja noktom. Da biste došli do crnila, probušite vrećicu s tintom i istisnite je u žlicu vode, vina ili druge tekućine za kuhanje.
Stavite nož ispod očiju lignji i zarežite ravno prema dolje. Kod čišćenja lignji potrebno je ukloniti i koštani komad nejestive hrskavice koji se nalazi u podnožju ticala koje se spaja s glavom lignje. Nakon što su ticala odrezana od glave, stisnite vezivno tkivo na vrhu i hrskavični dio će lako izaći.