Ono što kuhari ne vole jest kada je juha mutna jer ona tada ni okusom i izgledom više nije ista. Nema potrebe bacati juhu i raditi novu jer se može razbistriti na nekoliko načina. Kako spasiti mutnu juhu? Što učiniti kada juha postane mutna?
Za početak, kako biste znali kako razbistriti mutnu juhu, morate znati da je to proces za koji će vam trebati vremena.
Prvi korak u postupku kako razbistriti mutnu juhu jest da ju, kada je ona gotova procijedite i ostavite u frižideru preko noći da se masnoća zbog koje je mutna digne. Ujutro tu masnoću maknite te juhu stavite ponovno kuhati. Istucite dva bjelanjka u snijeg te ga dodajte u vruću juhu stalno miješajući pjenjačom.
Na juhi će se stvoriti kora od bjelanjka te će on razmutiti juhu. Kako bi do toga došlo u bjelanjku napravite rupu da para može izlaziti, kuhajte još 30 minuta. Na kraju juhu procijedite kroz vrlo sitno cjedilo ili gazu kako biste uklonili ostatak bjelanjka i s njime mutan izgled juhe.
Ovim ćete postupkom svoju juhu ponovno učiniti bistrom!