Kako biste prepoznali svježu ribu morat ćete koristit sva osjetila - vid, miris i dodir.
Prvi način kako prepoznati svježu ribu jest provjeravanjem njenih očiju. Riblje oči trebaju biti bistre i sjajne, ne utonule ili zamućene. Ako oči izgledaju dobro, možete biti prilično sigurni da je riba svježa i zdrava. Neke riblje oči mogu imati malo zamućeni izgled čak i kada su svježe, poput skuše, uglavnom zbog toga što se brzo ohlade u ledu nakon ulova.
Drugi način kako prepoznati svježu ribu je pomirisati ju. Svježa riba bi trebala mirisati na mineralnu vodu ili čak na krastavce, no svakako ne bi smjela mirisati na močvarnu vodu niti imati jak miris zemlje ili amonijaka.
Treći način kako prepoznati svježu ribu je pomoću diranja. Kada pritisnete svježu ribu, meso bi trebalo biti elastično na dodir. Vanjska strana ribe treba biti prekrivena čistom, prozirnom sluzom i trebala bi izgledati poput čistog sjaja. Ljuske bi trebale u potpunosti prekrivati kožu, a ako su labave ili ih nedostaju to je pokazatelj starosti.