Med se često koristi kao zdrava alternativa rafiniranom šećeru. Med je bez masti, kolesterola i bez natrija. Kako prepoznati pravi med?
Med se često može miješati s otopinom glukoze, visoko fruktoznim kukuruznim sirupom i mnogim drugim sastojcima kojih potrošači nisu svjesni. Na primjer, ako pokušavate otvoriti novu staklenku meda i čujete lagani zvuk, to bi mogao biti znak da je med zapravo lažan, što se obično događa kada se fermentacija odvija unutar boce.
Kako prepoznati pravi med:
Test palcem - nanesite malu količinu meda na palac, provjerite da li se prolijeva kao i svaka druga tekućina, ako se razlije onda vaš med nije autentičan. Med bi trebao biti gust i ne smije kapati.
Vodeni test - u čašu vode stavite žlicu meda, ako se vaš med otapa u vodi onda je lažan. Čisti med ima gustu teksturu koja će se smjestiti na dno šalice ili čaše.
Test s octom - pomiješajte nekoliko kapi meda u vodu s octom, ako smjesa počne pjeniti, onda je vaš med lažan.
Test topline - med ostaje neizgoren. Da biste isprobali toplinski test, umočite šibicu u med i zapalite. Ako izgori, onda je med lažan.