Matična mliječ je protein koji se dobiva izlučivanjem iz žlijezda pčela radilica. Dok se sve ličinke hrane matičnom mliječi prva tri dana života, ličinke koje su pčele radilice odabrale da postanu matice kupaju se u matičnoj mliječi u posebnim, izduženim 'matičnjacima' tijekom svog razvoja. Nakon što se završi stadij ličinki i pojavi se pčela matica, ona se cijelog života hrani matičnom mliječi.
Ovako izgleda proces nastanka matične mliječi. Prvo, pčelar stvara malu koloniju pčela bez matice. Ona osigurava da ova mala zajednica ima mnogo mladih pčela koje će raditi kao pčele dojilje u košnici. Zatim u ovu koloniju ubacuje lažne matice (nekoliko redova plastičnih ili voštanih šalica odgovarajuće veličine na kojima pčele mogu izgraditi matičnjake), a svaka šalica sadrži jaje pčele meda, ručno cijepljeno u svaku šalicu.
Instinktivno će pčele radilice početi uzgajati matice za svoju koloniju, koristeći predviđena jaja i matice. Pčele dojice napunit će šalice matičnom mliječi. U savršenom trenutku (obično između drugog i četvrtog dana razvoja ličinki), pčelar će malim vakuumskim alatom ukloniti matičnu mliječ iz čašica matice.
Ako je prerano ili prekasno, neće biti dovoljno matične mliječi za berbu. Radeći na ovaj način, pčelar može u sezoni sakupiti približno 500 grama matične mliječi po košnici. Nije ni čudo što je matična mliječ skup proizvod, jer je njezina proizvodnja mukotrpan proces koji zahtijeva pažljivu pozornost i precizno određivanje vremena.