Domaći sir je najbolji sir. Za izradu domaćeg sira najbolje je domaće punomasno mlijeko. Uz mlijeko potreban vam je i ocat. Kako napraviti sir sa octom?
Sastojci potrebni za pripremu sira sa octom:
- 3 litre punomasnog mlijeka
- ¼ šalice octa
- prstohvat soli
Postupak pripreme sira sa octom:
Ulijte mlijeko u veliki lonac i zagrijte dok temperatura ne dosegne 90 stupnjeva Celzijusa. Neprestano miješajte. Kad mlijeko dosegne temperaturu, maknite s vatre, pa umiješajte ocat. Ostavite da odstoji 10 minuta.
Cjedilo obložite gazom i stavite preko sudopera ili velikog lonca ili zdjele. Mlijeko se treba odvojiti na bijeli čvrsti dio, i žućkastu tekućinu (sirutku). Umiješajte sol u mlijeko, a zatim ulijte kroz cjedilo obloženo krpom. Pustite da se skuta nastavi cijediti u cjedilu 1 sat. Odbacite sirutku.
Nakon što se sir ocijedi, utapkajte u kuglu i izvadite iz sirne krpe. Čuvajte u hladnjaku do upotrebe. Svježi sir obično traje oko tjedan dana.