Marmeladu možete napraviti od bilo koje boje grožđa (zeleno, crveno, ljubičasto). Bit će puno lakše koristiti grožđe bez sjemenki. Ako grožđe ima sjemenke preporuka je da se uklone sjemenke.
Koji su sastojci potrebni za izradu marmelade od grožđa:
- 1 kg grožđa bez sjemenki, bilo koje sorte
- 1,5 šalica šećera
- 1 žlica limunovog soka
Kako napraviti marmeladu od grožđa?
Grožđe izvaditi iz peteljke, operite i ocijedite od viška vode. Stavite u veliki lonac s teškim dnom.
Dodajte šećer i limunov sok te kuhati na umjerenoj vatri. Često miješajte i skinite pjenu. Voće vilicom izgnječite dok se kuha.
Nastavite kuhati dok se marmelada ne zgusne oko 30-45 minuta. Za testiranje marmelade dodajte žličicu na ohlađeni tanjur i stavite u hladnjak. Marmelada je gotova kada se stegne nakon minutu-dvije. Ako želite glatkiju marmeladu, koristite ručni blender i sve izmiksajte.
Ako konzervirate marmeladu, morat ćete dezinficirati staklenke.