Lisnato tijesto možete napraviti i sami, potreban vam je samo dobar recept. Kako napraviti lisnato tijesto?
Sastojci za lisnato tijesto:
- 220 g maslaca
- 240 g brašna
- 12 g šećera
- 2 g žličice soli
- 150 ml hladne vode
Kako napraviti lisnato tijesto?
Kako biste napravili lisnato tijesto, u velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, šećer i sol. Smrznuti maslac naribajte u brašno. Preostali kraj maslaca koji ne možete naribati na kockice. Ubacite rukama maslac u smjesu brašna dok se dobro ne obloži.
Smjesu prelijte sa šest žlica vode i preklopite dok se ne zgruda. Nastavite dodavati vodu žlicu po žlicu dok se ne stvori labavo tijesto. Lagano premijesite tijesto nekoliko puta u posudi dok se ne stvori kohezivna masa.
Za lisnato tijesto oblikujte kvadrat i čvrsto zamotajte u plastičnu foliju. Ohladite na sat vremena. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte ohlađeno tijesto u pravokutnik.
Presavijte tijesto na trećine kao slovo. Okrenite za 90 stupnjeva. Ponovite kotrljanje, savijanje i rotiranje još tri puta, kako bi lisnato tijesto bilo što uspješnije.
Presavijte na trećine, čvrsto zamotajte, zatim ohladite najmanje dva sata ili do dva dana. Lisnato tijesto možete staviti u vrećicu za zamrzavanje i zamrznite do dva mjeseca.