Kefir je prepun hranjivih tvari i probiotika. Vrlo je koristan za probavu, zdravlje crijeva, zdrav imunološki sustav, pa čak i mentalno zdravlje. Kefir je također odličan izvor proteina, kalcija i vitamina B.
Kefirna zrnca nije moguće napraviti iz ničega. Kako biste napravili kefirna zrnca, potrebno je već prethodno imati kefirna zrnca. Naručite kefirna zrnca online ili ih nabavite od prijatelja koji pravi kefir. Trebat će vam najmanje 1-2 žlice kefirnih zrna kako biste imali dovoljno za pripremu velike količine kefira. Zatim ulijte 950 ml punomasnog životinjskog mlijeka, poput kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka u čistu staklenu posudu. Nježno ubacite 1-2 žlice kefirnih zrnaca.
Sljedeće što trebate učiniti kako bi napravili kefirna zrnca je pokriti staklenku čistom, čvrstom tkaninom pričvršćenom gumenim trakama. Stavite tkaninu preko otvora staklenke i stavite gumicu oko tkanine da ju pričvrstite za rub staklenke. Stavite staklenku na mjesto s najmanje 16-32°C i gdje neće primati izravnu sunčevu svjetlost. Ovo je temperaturna zona koja je potrebna kefirnim zrncima da mlijeko pretvore u kefir i započnu proces razmnožavanja. Pričekajte 12-24 sata da se mlijeko pretvori u kefir. Uklonite krpu s otvora staklenke. Smjesu nježno promiješajte kako biste je sjedinili i pripremili za cijeđenje. Ulijte kefir kroz plastično cjedilo u posudu. Ovaj način kako napraviti kefirna zrnca je gotov i kefirna zrnca će ostati u cjedilu.