Postoje različiti recepti za pripremu domaćeg sladoleda od onih zahtjevnih do manje zahtjevnih. Kako napraviti domaći sladoled?
Napravite ukusan i kremasti sladoled od 8 žumanjaka, vrhnja i šlaga.
Sastojci potrebni za domaći sladoled:
- 8 žumanjaka
- šećer
- vrhnje
- šlag
- sol
- ekstrakt vanilije.
Domaći sladoled priprema:
Umutite žumanjke i šećer te ostavite sa strane.
Zatim u srednjem loncu pomiješajte vrhnje, šlag, sol i šećer. Zagrijte smjesu na srednje jakoj vatri, dok ne zakipi, a zatim smanjite vatru. Dodajte oko 1/2 šalice smjese vrhnja u smjesu od jaja uz stalno miješanje. Ponovite s još 1/2 šalice mješavine vrhnja. Kuhačom otpornom na toplinu neprestano miješajte smjesu s vrhnjem u loncu dok sipate smjesu od jaja u tavu.
Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne i smjesa ne prekrije stražnju stranu lopatice, 1 do 2 minute dulje. Zatim maknite s vatre. Procijedite smjesu kroz sitno sito u čistu zdjelu i umiješajte ekstrakt vanilije. Stavite posudu u posudu s ledom i povremeno promiješajte bazu dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.
Zatim, pokrijte sladoled plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 2 do 4 sata ili preko noći.