Kadulja začin /

Kako se začin kadulja koristi u kuhinji?

Image
Foto: Pixabay

Ukoliko želite dodatno začiniti svoje obroke, korištenje kadulje je pravi način za to. Donosimo što je kadulja začin i kako se koristi u kuhinji.

22.10.2021.
13:48
Pixabay
VOYO logo

Kadulja je zimzeleni grm iz obitelji metvice. Ima ovalne, sivozelene listove sa drvenastim stabljikama. Zbog finih, baršunastih izbočina nalik dlačicama na listovima kadulje, imaju malo nejasan ili pahuljast izgled i teksturu pamuka, što ih može učiniti neugodnim za jelo sirovo. Postoje mnoge vrste kadulje, ali vrsta koja se koristi u kulinarske svrhe poznata je kao vrtna kadulja.

Kadulja je biljka koja je cijenjena zbog svoje jake biljne arome i zemljanog okusa. Koristi se u slanim receptima i čest je sastojak blagdanskog nadjeva. Trava se prodaje i svježa i sušena i dostupna je tijekom cijele godine. Osim u kulinarstvu, koristi se u medicini i kao ukrasna biljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kadulja začin ima jedinstven okus koji unosi toplinu i složenost jelima. Dobro djeluje u kombinaciji s drugim biljem i nadopunjuje raznoliku hranu, od mesa i morskih plodova do limuna i maslaca. U receptima se koriste i listovi, svježi i osušeni, kao i verzije s trljanjem i u prahu.

Kadulja je biljka koja zadržava veliki dio okusa nakon što se osuši. Međutim, neće imati istu aromu koja se nalazi u svježoj kadulji. Sušenjem se koncentrira okus i biljka može dobiti blago gorak okus. Stoga se pri kuhanju receptu dodaje manje osušene biljke nego svježe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se kadulja začin koristi u kuhinji? Za kuhanje sa svježom kaduljom uklonite lišće sa stabljika, isperite hladnom vodom i dobro osušite. Režite kadulju prema uputama recepta. Listovi kadulje često se nasjeckaju ili melju. Kadulja začin u prahu možete izmjeriti i jednostavno dodati u recept. Veliki listovi kadulje također se mogu pržiti kako bi se dobio aromatičan, hrskav čips koji se zatim može koristiti kao ukras ili začin raznim jelima.

U ovom članku pobliže smo objasnili što je to kadulja začin, kako se koristi u kuhinji te kakvu aromu dodaje jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo