Sastojci
- 20 dekagrama slanutka
- glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- korjen đumbira (oko centimetar naribati)
- listić-dva kadulje
- pola žličice crvene paprike
- žlica pasirane rajčice (po želji)
- žlica curryja
- žlica maslaca
- kiselo vrhnje (po želji)
- list peršina
Priprema
Slanutak namočite večer prije nego što ćete ga kuhati.Ogulite mrkvu i narežite je na tanje kolutiće, luk na sitne kockice, dva režnja češnjaka zgnječite nožem, ogulite krumpir i narežite ga na četvrtine, a može i sitnije.
Na ulju ili maslacu, naravno na laganoj vatri, dinstajte luk, mrkvu i češnjak kojima ste dodali naribani đumbir, mljevenu papriku, žličicu curryja (ili više), listiće kadulje. Dodajte i malo šećera (manje od pola žličice šećera) da se luk karamelizira.
Kada je luk požutio, dodajte mu ocijeđeni i isprani slanutak i krumpir, promiješajte te nalijte oko litru vruće vode i pojačajte vatru da zavrije.
Kuhajte polupoklopljeno dok krumpir potpuno ne omekša, a desetak minuta prije no što je jelo gotovo dodajte po želji pasiranu rajčicu i posolite. Na kraju ukrasite nasjeckanim peršinom i po želji dodajte žličicu kiselog vrhnja.
Dio slanutka možete usitniti štampnim mikserom ili u blenderu kako bi juha bila gušća. Možete također usitniti sve pa ćete dobiti kremastu inačicu jela ili jednostavno ga ostavite u ovako jušnom obliku.
Servirajte uz prepečeni kruh i zelenu salatu.
Nakon ručka kratko odmorite pa trk van na snijeg!