Toplo, izdašno jesensko varivo savršeno je kao ugodan obrok za prohladnu jesensku večer. Izvrsna stvar u vezi ovog jesenskog variva je što je vrlo prilagodljivo i fleksibilno, odnosno možete dodati ili izbaciti određene sastojke, ovisno o vašem ukusu.
Sastojci potrebni da se pripremi ukusno jesensko varivo su:
- 50 grama višenamjenskog brašna
- Sol i papar, po ukusu
- 900 grama govedine, narezane na kockice
- 2 žlice maslaca
- 1 veliki luk, nasjeckan
- 2 do 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 3 srednje mrkve, tanko narezane
- 2 rebra celera, tanko narezana
- 480 ml vode
- 1 do 2 lista lovora
- 1 žličica osušene majčine dušice
- 400 grama oguljene bundeve, narezane na kockice
Prvo što trebate učiniti kada pripremate jesensko varivo je pomiješati brašno, sol i pola žličice papra u vrećici koja se može zatvoriti. Dodajte meso, nekoliko komada odjednom, i protresite da se prekrije. U pećnici zapecite meso na ulju i maslacu. Dodajte luk i češnjak te pirjajte i miješajte 2-3 minute. Umiješajte mrkvu, celer, vodu, lovorov list, majčinu dušicu i papar po ukusu. Pustite da jesensko varivo prokuha. Smanjite toplinu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 60 do 80 minuta. Umiješajte bundevu te ponovno prokuhajte. Smanjite toplinu, poklopite i pirjajte 20-25 minuta ili dok meso i bundeva ne omekšaju. Jesensko varivo je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!