Ideje za variva /

Jesenska variva neka pronađu mjesto na vašem jelovniku

Image
Foto: Pixabay

Jesen kuca na vrata, a s njom i hladnije vrijeme, što znači da je savršeno vrijeme za variva. Jesenska variva savršen su način unošenja topline u tmurne jesenske dane.

21.8.2022.
14:52
Pixabay
VOYO logo

Lišće mijenja boju, dani postaju hladniji i savršeno je vrijeme za izdašno jelo poput jesenskog variva. Jesensko varivo prepuno je krumpira, mrkve i tikvice, pa čak i jabuka koje su na vrhuncu sezone. Nakon nekoliko sati krčkanja u loncu, ovo varivo postaje nježno i ukusno da će vam cijela kuća zamirisati.

Sastojci potrebni da se pripremi ukusno jesensko varivo su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice ulja avokada
  • 500 grama govedine narezane na kockice
  • ¼ šalice višenamjenskog brašna
  • 1 srednji luk, narezan na kockice
  • 3 srednje mrkve, narezane na kolutiće
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 3 režnja češnjaka
  • ¼ žličice dimljene paprike
  • ½ žličice suhe majčine dušice
  • 170 ml paste od rajčice
  • 4 šalice goveđeg temeljca
  • 1 šalica maslaca od jabuke
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 2 šalice tikvice, narezane na kockice
  • 2 šalice krumpira, narezanog na kockice
  • Sol i mljeveni crni papar

Kada se priprema jesensko varivo, prvo je potrebno zagrijati pećnicu na 165°C. Zatim u velikoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja na srednje jakoj vatri. Dok se ulje zagrijava, u velikoj zdjeli pomiješajte goveđe kocke s brašnom i obilnim prstohvatom soli. Kad se ulje zagrije, ispržite govedinu. Kako biste dobili zlatno-smeđu koricu na govedini, pazite da ne pretrpate tavu. Nakon što govedina dobije smeđu koricu, premjestite pečene goveđe kockice u lonac prikladan za pećnicu. Dodajte preostalu žlicu ulja u istu tavu.

U tavu dodajte luk narezan na kockice, mrkvu i celer. Začinite s prstohvatom soli i pirjajte na srednje jakoj vatri 5-6 minuta ili dok povrće ne počne omekšavati i lagano poprimati smeđu boju na rubovima. Povrću dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu. Umiješajte papriku, sušeni timijan i pastu od rajčice te kuhajte još 2 minute. Dodajte 2 šalice goveđeg temeljca u tavu dok stružete dno tave kako biste olabavili smeđe komadiće. Maknite s vatre i prebacite smjesu u pećnicu s govedinom. Dodajte maslac od jabuke i jabučni ocat u lonac s govedinom. Promiješajte da se jesensko varivo sjedini. Pokrijte poklopcem, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 i pol sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesensko varivo izvadite iz pećnice. Dodajte tikvicu, krumpir i preostali goveđi temeljac. Promiješajte da se sjedini. Vratite poklopac i vratite u pećnicu na 1 sat. Izvadite iz pećnice. Promiješajte i vratite u pećnicu bez poklopca. Pecite 30 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju, a tekućina se smanji do željene gustoće. Jesensko varivo je gotovo i spremno za posluživanje kad se ohladi. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo