Ovaj ukusni bijeli kruh s mekom koricom i mekom sredinom koristi osnovne sastojke koji se mogu pronaći u većini kuhinja. Jednostavan recept za klasični i običan bijeli kruh vrlo je jednostavan za pripremu. Bez konzervansa, ova jednostavna štruca kruha pokazat će vam zašto je pečenje vlastitog kruha puno bolje od kupnje u trgovini.
Sastojci za običan kruh su:
- 180 ml tople vode
- vrećica suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 i pol žlice šećera
- 120 ml mlijeka
- 1 žlica biljne masti
- 700 grama brašna
Kada pripremate običan kruh najprije ulijte toplu vodu u veliku zdjelu. Polako umiješajte kvasac dok se ne otopi. Dodajte sol, šećer i mlijeko u zdjelu i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Umiješajte mast i 480 grama brašna. Smjesa će se nastaviti integrirati u tijesto tijekom miješenja, stoga ne brinite ako u ovoj fazi još uvijek ima malih grudica.
Sljedeće što trebate učiniti kada pripremate običan kruh je miješenje. Izvadite tijesto na pobrašnjenu dasku i mijesite oko 10 minuta. Po potrebi dodajte male žlice brašna, dok tijesto ne bude mekano i glatko. Stavite tijesto u namašćenu ili maslacem namazanu zdjelu i okrenite tijesto tako da se i druga strana namasti. Pokrijte i pustite da se tijesto diže na toplom mjestu bez propuha, kao što je pećnica s upaljenim svjetlom, oko 1 sat ili dok se ne udvostruči. Izvadite tijesto na pobrašnjenu dasku i mijesite 5 minuta. Oblikujte tijesto u štrucu i stavite ga u podmazan kalup za kruh. Pokrijte i ostavite da se diže oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 175°C. Nadignuto tijesto zarežite oštrim nožem na tri zareza po vrhu. Stavite kruh u pećnicu i pecite oko 35 do 45 minuta ili dok ne porumeni. Izvadite običan kruh iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi na rešetki ili čistoj kuhinjskoj krpi prije rezanja. Dobar tek!