Kada pripremate njoke, morate se pobrinuti i za umak. Juneći saft izvrsno odgovara blagom okusu njoka. Izvrsna stvar u vezi ovog recepta za juneći saft s njokima je fleksibilnost. U saft možete dodati svoje najdraže začine.
Sastojci za juneći saft s njokima:
- 2 kilograma njoki
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1,5 kg junećih koljenica, izrezanih
- Krupna sol i svježe mljeveni papar
- 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice umaka od rajčice
- 2 srednje mrkve
- 1 stabljika celera
- 1 šalica suhog crnog vina
- 2 šalice konzervirane pasirane rajčice
- 2 400 ml pilećeg temeljca
- 1 osušeni lovorov list
- 5 grančica timijana
- Svježe ribani parmezan
Smanjite temperaturu pećnice na 150°C. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Junetinu obilno začinite solju i paprom. Radeći u serijama, pecite dok ne porumene, 4 do 5 minuta po strani. Prebacite na tanjur. Smanjite vatru na srednju. Dodajte luk i češnjak i kuhajte dok ne omekšaju, oko 4 minute. Umiješajte umak od rajčice i kuhajte 2 minute. Dodajte mrkvu i celer i kuhajte 4 minute. Umiješajte vino, pustite da zavrije i kuhajte 1 minutu. Dodajte zapečenu junetinu, rajčice, temeljac, lovorov list i timijan. Pustite da zavrije, poklopite i prebacite u pećnicu. Kuhajte dok junetina ne omekša, 2 1/2 do 3 sata.
Pomoću šupljikave žlice premjestite junetinu u posudu i ostavite tekućinu. Skinite masnoću s tekućine. Odbacite lovorov list i majčinu dušicu. Meso odvojite od kostiju, narežite na komade veličine zalogaja. Vratite u lonac. Posolite i popaprite. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Lagano miješajući kuhajte nekoliko njoka odjednom. Kuhajte samo dok ne isplivaju, 3 do 4 minute. Prebacite njoke u cjedilo da se ocijede. Podijelite njoke u zdjelice, prelijte raguom i pospite parmezanom. Juneći saft s njokima već je gotov. Dobar tek!