Korištenje cvjetače s krumpirom u pireu smanjuje ugljikohidrate i prirodni šećer dok povećava okus. Dodavanje pečenog češnjaka na kraju još je jedno pojačanje okusa koje će vam se sigurno svidjeti. Ovaj nevjerojatan recept za pire od cvjetače i krumpira podiže klasičan pire krumpir na novu razinu.
Sastojci za pire od cvjetače i krumpira su:
- 900 grama žutih krumpira, opranih i izrezanih na velike komade
- 1 srednja glavica cvjetače, narezana na cvjetiće
- 1 litra povrtne juhe
- Sol i papar, po ukusu
- 1 glavica češnjaka, očišćena od ljuske
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 žlice maslaca, više po vašem ukusu
- 180 ml mlijeka
- 2 žlice svježeg peršina, za posluživanje
Kada želite pripremiti pire od cvjetače i krumpira najprije dodajte krumpir i cvjetaču u veliki lonac. Dodajte povrtnu juhu da prekrijete povrće. Dodajte otprilike 1 žličicu soli u lonac i 2 režnja češnjaka. Zakuhajte, poklopite i kuhajte oko 20 minuta, dok krumpir ne omekša. Dok se cvjetača i krumpir kuhaju, uključite pećnicu i postavite rešetku pećnice na jedno mjesto ispod sredine. Preostale režnjeve češnjaka stavite na komad aluminijske folije i pokapajte sa 1 žlicom maslinovog ulja. Dodajte malo soli i crnog papra. Stavite foliju na rešetku pećnice i zagrijavajte dok rubovi klinčića tek ne počnu smeđiti, oko 5-7 minuta. Pažljivo pazite da klinčići ne izgore. Izvadite češnjeve iz pećnice i sameljite dok ne postane gotovo kašasta tekstura. Cvjetaču i krumpir ocijedite i vratite u lonac. Dodajte 4 žlice maslaca i zgnječeni češnjak koji ste pržili pa gnječilicom za krumpir gnječite povrće dok se maslac potpuno ne otopi. Dodajte 180ml mlijeka i mutite još dok ne postignete željenu gustoću. Po potrebi dodajte još maslaca i mlijeka. Kušajte te dodajte još soli ili papra, po ukusu. Pire od cvjetače i krumpira spreman je za posluživanje. Prije posluživanja pospite vrh s 2 žlice svježeg peršina. Dobar tek!