Deserti /

Iskoristite sezonu sočnih jabuka i pripremite okruglu pita od jabuka

Image
Foto: Pixabay

Želite iskoristiti sezonu jabuka na pravi način? Zašto ne biste pripremili okruglu pitu od jabuka? Donosimo jednostavan recept za okruglu pitu od jabuka.

6.8.2023.
10:37
Pixabay
VOYO logo

Ovaj recept za klasičnu okruglu pitu od jabuka je najbolji koji ćete ikad kušati. Okrugla pita od jabuka ima ljuskavu koricu od maslaca i nježno, lagano začinjeno punjenje pite od jabuka. Upotrijebite kombinaciju različitih vrsta jabuka za najbolji okus i pecite dok vrh ne porumeni.

Sastojci za okruglu pitu od jabuka su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 400 grama kora za pitu
  • 6 tanko narezanih, oguljenih jabuka
  • 100 grama šećera
  • 2 žlice višenamjenskog brašna
  • 3/4 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličica soli
  • 1/8 žličica mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 žlica soka od limuna

Kada želite pripremiti okruglu pitu od jabuka najprije zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite 1 koru za pitu u nepodmazani stakleni tanjur za pite. Čvrsto pritisnite uz bočnu i donju stranu. U velikoj zdjeli lagano pomiješajte sastojke za punjenje te stavite žlicom u tanjur obložen korom. Odozgo stavite drugu koru. Zamotajte višak gornje kore ispod ruba donje kore, pritiskajući rubove zajedno da se zatvore. Izrežite proreze ili oblike na nekoliko mjesta u gornjoj kori. Pecite okruglu pitu od jabuka 40 do 45 minuta ili dok jabuke ne omekšaju, a korica ne porumeni. Rub kore prekrijte trakama folije nakon prvih 15 do 20 minuta pečenja kako biste spriječili pretjerano tamnjenje. Ohladite okruglu pitu od jabuka na rešetki najmanje 2 sata prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo