Varivo je kombinacija krupnije narezanih sastojaka poput povrća, mesa ili ribe koji su jedva prekriveni tekućinom od kuhanja i pirjani na laganoj vatri dulje vrijeme. Dok se varivo kuha, tekućina se značajno smanjuje, čineći ga mnogo gušćim od juhe.
Variva, iako su dobra sama po sebi, često se poslužuju kao preljev za čvrste škrobne sastojke, poput riže, palente, rezanaca ili pire krumpira. Neka variva, poput čilija, često je najbolje poslužiti s vlastitim dodacima poput kiselog vrhnja ili naribanog sira. No, kada ste u potrazi za idejama za variva, potrebno je poznavati nekoliko osnovnih sastojaka koji čine izvrsno varivo.
Prva ideja za varivo je ukusno varivo od govedine. Ovo je jednostavno varivo koje je kompletan obrok jer sadrži govedinu, krumpir i povrće. Druga ideja za varivo je varivo s janjetinom. Sporo kuhanje janjećeg buta čini ga mekanim i sočnim. Kako bi ovo varivo s janjetinom bilo zdravo i niskokalorično, možete dodati svježi đumbir za dodatne nutrijente. Još jedna ideja za varivo je varivo s bundevom i patlidžanom. Ovo vegetarijansko varivo možete poslužiti uz kremasti pire krumpir za najbolji okus.