Zimska variva su prepoznatljiva jela koja nas griju i hrane tijekom hladnih mjeseci. Ova ukusna i hranjiva jela predstavljaju savršen izbor za obrok koji će vas ugrijati i pružiti vam potrebnu energiju.
Bez obzira jeste li ljubitelj povrća, mahunarki ili mesa, zimska variva nude nevjerojatnu raznolikost okusa i tekstura. Osim što su ukusna, zimska variva često su i jednostavna za pripremu, što ih čini dostupnim svima.
Zimska variva s povrćem poput bundeve, kelja, mrkve, krumpira i luka su popularan izbor. Kombinacija svježeg ili smrznutog povrća, začina i temeljaca rezultira bogatim i aromatičnim jelima koja će vas zasititi i nahraniti.
Variva su također idealna za osvježenje i zagrijavanje tijela. Topla juha ili gusto varivo savršeno pristaju hladnim zimskim večerima, pružajući osjećaj ugode i zadovoljstva. Bogatstvo sastojaka poput mahunarki, mesa ili korijenja čini ih hranjivim izborom za cjelovit obrok.
Donosimo recept za ukusno i hranjivo zimkso varivo koje će vas oduševiti.
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka
2 mrkve
2 krumpira
2 šalice kupusa
1 šalica leće
4 šalice povrtnog temeljca ili vode
1 lovorov list
1 žličica sušenog timijana
Sol i papar po ukusu
Kako biste pripremili zimsko varivo, najprije u velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih dinstajte nekoliko minuta dok ne postanu mekani i lagano zlatni.
Dodajte mrkvu, krumpir, kupus i leću u lonac. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro kombinirali.
Prelijte povrtni temeljac ili vodu preko povrća. Dodajte lovorov list, sušeni timijan, sol i papar po ukusu. Sve zajedno dobro promiješajte.
Pustite da zimsko varivo zakuha, a zatim smanjite vatru na lagano kuhanje. Pokrijte lonac i kuhajte varivo oko 30-40 minuta ili dok povrće ne omekša, a okusi se dobro sjedine.
Ako želite, prije posluživanja posipajte varivo svježim sjeckanim peršinom za dodatnu aromu.