Pašteta je vrsta luksuznog i izdašnog namaza koji se obično pravi od pačjih, kokošjih, svinjskih ili telećih jetara. To je klasični francuski recept koji je postao sve popularniji u cijelom svijetu zbog svojih prepoznatljivih okusa i tekstura.
Sastojci za domaću paštetu su:
- 230 grama pilećih jetrica
- 6 žlica maslaca, omekšalog
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 srednji luk, mljeveni
- 1 žlica svježeg lišća timijana
- pola žličice morske soli, ili više po ukusu
- pola žličice crnog papra, ili više po ukusu
- 120 ml vode
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
Kada se priprema domaća pašteta najprije s pilećih jetrica odrežite bijelo vezivno tkivo. Otopite 1 žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i ljutiku. Kuhajte 1 minutu, dok ne zamiriše. U tavu dodajte pileća jetrica, majčinu dušicu, morsku sol, crni papar i vodu. Pojačajte vatru i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru i poklopite poklopcem. Pirjajte 4-8 minuta, povremeno miješajući, dok jetrica izvana ne postanu svijetlosmeđe, a iznutra ružičasta.
Isključite vatru. Ostavite jetrica poklopljena u tavi 5 minuta, zatim ocijedite tekućinu iz posude. Paštetu od jetrica prebacite u blender. Miksajte, postupno dodajući vrhnje za kuhanje i preostali maslac, dok ne postane glatko. Umiješajte još morske soli i crnog papra po ukusu. Prebacite domaću paštetu u posudu sa poklopcem i ostavite u hladnjaku 6 do 8 sati prije posluživanja. Dobar tek!