sline nam cure! /

'Hrvatska je raj za sladokusce' piše popularni svjetski portal i nabraja redom od hobotnice, preko blitve, ribe, ulja do bureka i ćevapa!

Image
Foto: hobotnica

Osim finih jela koje BuzzFeed nabraja, s žaljenjem primjećuje kako su hrvatska vina premalo poznata u inozemstvu, zbog slabog izvoza. Što reći, nego šteta

15.7.2016.
9:27
hobotnica
VOYO logo

Popularni portal BuzzFeed  svojski je izreklamirao Hrvatsku. Napravio je listu jela i vina zbog kojih se isplati godišnji odmor provesti u zemlji koju naziva 'rajem za sladokusce'.

Na sumnjamo da ćete se složiti s listom BuzzFeedom i komentarima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Hobotnica - "Razumijemo ako vam na fotografiji izgleda malo ljigavo, ali morate je probati jer je j.... ukusna".
  • Kamenice - "Dalmacija je poznata i po ovim bebama. Većina ih dolazi iz Stona. Vidite li kako su ogromne?"
  • Carpaccio - "Tanko narezano sirovo meso ili riba popularno je na obali i to iz dobrog razloga: Hrvatska se nalazi preko puta Italije, zemlje iz koje potječe to jelo."
  • Rižoto od plodova mora - "s ovim jelom ne možete pogriješiti. To je zato što je Jadransko more nezagađeno, a time i sve što živi u njemu."
  • Maslinovo ulje - "Možda ne znate, ali Hrvatska je zemlja maslinovog ulja. U mnogim konobama - to je dalmatinska riječ za restorane tradicionalne kuhinje, predjela su maslinovo ulje i kruh."
  • Sir - "Vrlo, vrlo svjež i domaći."
  • Domaće vino - "Imaju više od 300 vinskih regija...na našu žalost, nemaju razvijen izvoz zbog čega možda niste čuli za hrvatska vina".
  • Domaća tjestenina - "Hrvatska je dobro poznata po domaćoj tjetsenini. Špageti ili njoki sa svježim sirom su u svakodnevnoj ponudi".
  • Burek - "Možete ga naći u svakoj pekarnici. Lokalci preferiraju burek koji rade njihove mame, ali i onaj iz pekara drže odličnim".
  • Ćevapi - "Dobro začinjeno mesou obliku kobasica koje dolazi u pecivu s mnogo dodataka, ali zbog načina na koji ga pripremaju, ovo jelo je puno ukusnije nego što zvuči", piše BuzzFeed i dodaje da se ćevapi uvriježeno jedu s kečapom. Tu ćemo ih morati ispraviti. Jedu se s lukom i kajmakom ili ajvarom.
  • Žestice - Hrvatska je poznata po rakiji i domaćim likerima. Prije jela da vas zagrije, a poslije da vam pomogne probaviti ono što ste pojeli"
  • Bijela riba i blitva - "Jedno od tradicionalnih dalmatinskih jela. Lokalci ga pripremaju i po nekoliko puta na tjedan i morate ga probati. Riba je spreljena vrlo jednostavno, s malo maslinovog ulja, a blitva je skuhana s krumpirom i izgnječena. Jedan Dalmatinac nam je rekao da oni jedu toliko blitve da ih u ostalim djelovima zemlje zovu 'blitvari'.
  • Kolač od badema - "Tradicionalna dalmatinska slatsica, spravlja se od badema i svježeg sira i čestt je 'gost' na rođendaskim proslavama i specijalnim prilikama."
  • Rožata - "Vrsta tradicionalnog pudinga, priprema se na dubrovačkom području".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo